David Villa dzień po ogłoszeniu decyzji o zakończeniu profesjonalnej kariery zawodniczej udzielił wywiadów dwóm hiszpańskich rozgłośniom radiowym: Cadena SER i Onda Cero. Poniżej przedstawiamy najciekawsze fragmenty z obu rozmów.
"El Larguero" Cadena SER
Najważniejszy gol w karierze: Pamiętam o bramkach strzelonych głową, ponieważ to nie jest moja najsilniejsza strona. Mam w pamięci również te zdobyte z połowy boiska. Gdybym miał wskazać jednego gola, powiedziałbym, że to bramka strzelona Manchesterowi United w finale Ligi Mistrzów w 2011 roku. To był ładny gol i dał nam potrzebny spokój, ponieważ prowadziliśmy 3:1.
Numer "7" w reprezentacji Hiszpanii: Polemika dotycząca tego, kto będzie nosił koszulkę z tym numerem (innym kandydatem był Raúl), istniała bardziej na zewnątrz. Natomiast wewnątrz drużyny przeżyliśmy to w zupełnie inny sposób. Raúl przestał grać w reprezentacji Hiszpanii i miałem szczęście odziedziczyć po nim ten numer. Darzę ten numer wielką sympatią i byłem dumny, że mogłem z nim grać w drużynie narodowej Hiszpanii.
Andrés Iniesta: Iniesta jest jak byk i gra na fantastycznym poziomie. Wciąż ma przed sobą sporo czasu gry i mam nadzieję, że maksymalnie przedłuży swoją karierę.
Decyzja o zakończeniu kariery: Ludzie tutaj trochę się dziwią, że nie chcę kontynuować kariery. Ja natomiast nie chciałem zostawić futbolu z powodu złej dyspozycji. Chciałem uprzedzić ten moment. Ciało nie zawsze ostrzega.
"El Transistor" Onda Cero
Relacja z Leo Messim: Nigdy nie było mowy o żadnej polemice między nami. Nigdy nie miałem żadnego problemu z kolegą z drużyny ani z żadnym rywalem. Messi to znakomity kolega uprawiający tę samą dyscyplinę sportową co ja i czuję się szczęśliwy, że mogłem grać razem z nim w jednym zespole.
Andrés Iniesta: Naprawdę jest w bardzo dobrej formie. Możliwość spędzenia i cieszenia się ostatnimi miesiącami kariery u jego boku była prawdziwą przyjemnością.
Najlepszy moment: To być może był ten moment, kiedy sędzia gwizdnął po raz ostatni w finale z Holandią i Hiszpania zdobyła mistrzostwo świata. Miałem szczęście, że urodziłem się w tym pokoleniu i mogłem nacieszyć się tym momentem.
Komentarze (11)