Ronald Koeman odpowiedział na pytania dziennikarzy po meczu Ligi Mistrzów, w którym Barcelona pokonała na wyjeździe węgierskie Ferencvárosi 3:0.
[Joan Maria Pou, RAC1] Jak oceniasz dzisiejsze spotkanie? Pierwsza część była bardzo dobra w wykonaniu zespołu.
Tak, zgadzam się z tym. Zagraliśmy bardzo dobrą pierwszą połowę, strzeliliśmy trzy gole, a mieliśmy jeszcze parę sytuacji. W tej części gry graliśmy efektywnie, często dośrodkowywaliśmy, a w pole karne wbiegało wielu zawodników. Dodatkowo stosowaliśmy wysoki pressing na obrońcach rywali. Mecz był pod naszą kontrolą.
[Bernat Soler, TV3 i Catalunya Radio] Co się stało z Griezmannem, który w ostatnim czasie jest w znacznie lepszej formie, ma więcej swobody na boisku i strzela gole? Co jest tego przyczyną?
Chodzi o wiarę w swoje umiejętności. Jak mówiłem wiele razy, Antoine ciężko pracuje, żeby poprawić swoją grę i efektywność. Teraz, gdy trafiają do niego piłki, czuje pewność siebie. To jest ważne dla każdego zawodnika, oby teraz to utrzymał.
[Raúl Fuentes, Radio Marca] W grudniu czeka was maraton meczów, a obecnie zanotowaliście trzecie zwycięstwo z rzędu bez straty gola. Czy miałeś taki plan w głowie?
Tak, w ostatnim czasie poprawiliśmy pewne rzeczy. Mamy większą skuteczność w porównaniu do początku sezonu, a w ataku jest duża rywalizacja. Jeśli chodzi o obronę, to jeszcze jest parę spraw do wypracowania. Osasuna mogła strzelić nam dwa gole, dlatego musimy to poprawić. W każdym razie jesteśmy na dobrej drodze i chcemy na niej pozostać w kolejnych meczach.
[Cadena SER] Chciałbym spytać o Dembélé, który zagrał dziś dobrze, strzelił gola i założył opaskę kapitana. Jak ważnym stał się dla ciebie zawodnikiem po tym, jak pozostawił za sobą problemy z kontuzjami z poprzedniego sezonu?
Dembélé to świetny piłkarz, ma wielkie umiejętności. Potrafi wygrywać pojedynki jeden na jednego, jest szybki, obunożny i gra efektywnie. Ale, co najważniejsze, jest obecnie w dobrej formie fizycznej dzięki swojej pracy. W ataku rywalizacja jest duża, dlatego nie mam łatwego zadania w momencie podejmowania decyzji odnośnie do składu.
[Manolo Oliveros, Cadena COPE] Barcelona zakończyła tę kolejkę Ligi Mistrzów ze zwycięstwem, a Real Madryt przegrał swój mecz. Czy ta forma może przełożyć się na LaLigę i na zmniejszenie różnicy punktowej pomiędzy tymi drużynami?
Nasza forma nie jest zależna od Realu, Sevilli czy Atlético. Musimy wygrać wszystkie mecze do końca roku, żeby mieć dalej możliwości wygrania LaLigi. To, co robi Real Madryt, nie jest naszym problemem.
[Javier Giraldo, Sport] Jak ważne jest dla ciebie dawanie szans młodym piłkarzom?
W drugiej połowie nasza gra uległa trochę zmianie, traciliśmy więcej piłek. Nasza efektywność była mniejsza. Nie chcę rozmawiać o konkretnych nazwiskach, ponieważ wszyscy zawodnicy pracują tak samo dobrze.
Komentarze (23)
Dobra robota Panie Koeman, oby tak dalej!
VeB!
Gdyby ktoś mi przed sezonem powiedział, że Dembele będzie kapitanem w meczu LM to bym pomyślał, że albo zwariował albo Dembele wygrał turnie na PS i nagrodą była opaska na jeden mecz w LM.