Aktualny trener Chongqing Lifan i były piłkarz Barcelony Jordi Cruyff udzielił wypowiedzi, w której opowiedział o znaczeniu ojca Johana i wyzwaniach stojących przed każdym trenerem piłkarskim.
- Od małego wiedziałem, że nigdy nie dorównam mojemu ojcu. On był jednym z "wybrańców".
- Inauguracja Estadi Johan Cruyff była niezapomnianym momentem, jedynym w swoim rodzaju. Mogę jedynie wyrazić słowa wdzięczności za te wszystkie oznaki podziwu, estymy i szacunku.
- Katalonia zajmuje obecnie pierwszoplanowe miejsce na arenie międzynarodowej. Po części stało się tak dzięki sportowym sukcesom Barcelony na przestrzeni ostatnich 25 lat.
Cruyff podzielił się również spostrzeżeniami dotyczącymi zawodu trenera: - Kiedy wyjeżdżasz za granicę, musisz umieć się przystosować do nowej kultury, metodologii pracy, języka i zwyczajów. Właśnie te elementy definiują mnie jako trenera.
- W dzisiejszych czasach szuka się natychmiastowych rezultatów, brakuje cierpliwości względem trenerów. Szkoleniowcy, którzy zaczynają swoją przygodę z tym zawodem, powinni słuchać, rozważać i kroczyć swoją własną drogą. Porażki nie muszą być złe. Trzeba wkładać dużo wysiłku i wyciągać wnioski ze wszystkiego.
Komentarze (5)